Artikkeli: Seuraajat on digimaailman valuuttaa

Todellisia seuraajia ei voi ostaa rahalla. Siksi niiden arvo on mittaamattoman tärkeä.

Saisiko olla someseuraajia? Femmalla saat tuhat seuraajaa. Kympillä viisi tuhatta. Seuraajat ovat tosin botteja mitä todennäköisemmin intialaisen serverikeskuksen palvelimella, mutta eipä takerruta pikkujuttuihin. Instagramin profiilin lukema kasvaa kohisten ja se on ainoa, jolla on väliä.

Hetkinen, nyt taidettiin mennä metsään.

***

Someseuraajia myydään maailmanlaajuisesti monien eri tahojen toimesta. Tästä voi päätellä, että kyseessä on vaihdannan väline, jolla on itseisarvoa. Seuraajien ansiosta saa liiketoimintamahdollisuuksia, kutsuja pirskeisiin ja feimiä samanmielisten keskuudessa.

Komea seuraajien määrä profiilikuvan yhteydessä kertoo, että kyseessä on ainutlaatuinen ihmisyksilö. Jollain poikkeuksellisella tavalla erottuva, älykäs, kaunis, hauska tai lahjakas, että tuhannet, jopa miljoonat ihmiset häntä haluavat seurata. Seuraajien määrästä on tullut aikakautemme suosion mittari. Ja suosittuja ihmisiä on aina ihmiskunnan historiassa nostettu jalustalle. Heitä on seurattu vallankumouksiin, uusille mantereille ja kuuhun. Heidän visiota on kuunneltu ja heille on tarjottu niin taloudellisia kuin merkityksellisiä mahdollisuuksia.

Siksi olisi naiivia väittää, että someseuraajien määrällä ei ole väliä. Väitän, että kyseessä on alati arkipäiväistyvä määre, jota tulevaisuudessa kysellään yhtä luontevasti kuin ikää tai pituutta. 

***

“Jokainen ihminen on oma mediansa”, kuuluu nykyajan lentävä lause. Median määritelmään kuuluu julkaisun lisäksi yleisön olemassaolo. Jos jatkossa kuka vain voi sanoa mitä vain somessa, niin näille puheilla löytyy myös aina kuuntelijoita. Pahikset tulevat takuuvarmasti hyödyntämään tätä, pelkkää iloa ja rahaa seuraajista ei seuraa. Somessa radikaalit mielipiteet hyötyvät algoritmeista ja pahimmillaan seuraajien suuri joukko aiheuttaa yhteiskunnallisen liikkeen.

Jos talousnäkökulmasta katsotaan, niin uskon, että tulevaisuudessa yleistyy kokonaisten valmiiden seuraajajoukkojen myyminen. Tulevaisuuden työtä voi olla harkitulla sisällöntuotannolla seuraajajoukon rakentaminen ja myyminen eteenpäin eniten maksavalle. Somekanavien exitointi ulkopuoliselle taholle ei ole vielä kovin yleistä, mutta sitä tapahtuu jo nyt Suomessa. Etenkin brändit ja mediatalot hyötyvät tästä voidessaan ostaa kokonaisen yhteisön samasta asiasta kiinnostuneita kuluttajia.

***

Ajattele siis isommin someseuraajien määrää rakentaessasi. Sen sijaan, että ajattelisit seuraajien määrän tuovan sinulle kutsun elokuvan ensi-illan punaiselle matolle, ajattele seuraajien määrän tuovan sinulle johtoaseman vallankumouksessa, paikan Arkadianmäellä tai miljoonia euroja yrityksen exit-rahaa.

Julkaise kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *